söndag 25 januari 2009

Greatest Blood Moments of Maestro Argento

Nedan följer en tio-i-topp på de bästa morden/dödsfallen i Dario Argentos filmer mellan -75 och -87 ... Så här ser det ut nu, enligt min smak (kanske ser det inte likadant ut sen). Ge gärna nån kommentar hur ni andra skulle vilja rangordna, ta bort eller tillföra... :-)


1. Suspiria: Efter sin flykt från dansakademin mördas Patty (Eva Axén) och hennes väninna på ett, minst sagt, makabert och originellt sätt… See it to believe it! Goblins vansinniga toner piskar upp en stämning kring dådet som är och förblir ojämförlig och oöverträffbar!

2. Inferno: Under den pågående månförmörkelsen ser vi Kazanian (Sasha Pitoëff) hoppa fram på sina kryckor genom en vattenansamling för att dränka katten han fångat i en säck. Han ramlar dock handlöst framlänges och upptäcks av ett gäng hungriga kloakråttor som börjar mumsa på honom. Hans skrik hörs av en yrkesman med köttyxa som springer till hans undsättning – istället hugger han K upprepade gånger i nacken. Under tiden bygger Keith Emerson upp förväntningarna med sitt soundtrack och avslutar hela förloppet till en känsla av triumf.

3. Suspiria: Blinde pianospelaren Daniel (Flavio Bucci) går hem från krogen och blir dödad och delvis äten av sin trogna blindhund. Återigen är det Goblin som tajmar in musiken med det fantastiska kameraarbetet för att bygga upp och upprätthålla en fasansfullt panisk atmosfär.

4. Opera: Mira (Daria Nicolodi) ’gets it’ när revolverkulan passerar genom titthålet, hennes öga och huvud, för att sedan sluta sin färd med att demolera telefonen. Scenen sker i plågsamt skrikande ultrarapid.

5. Tenebrae: Jane (Veronica Lario) får armen avhuggen av en yxa; med sin kvarvarande stump sprejar hon hela väggen röd med sitt blod, till psykedeliska toner av ex-Goblins Simonetti, Morante och Pignatelli.

6. Inferno: Sara (Eleonora Giorgi) och Carlo (Gabriele Lavia) blir dubbelmördade till tonerna av Verdis ’Va pensiero’ ur Nabucco. Carlo har en kniv genom halsen och dräglar blod över Sara som i sin tur blir huggen i ryggen av samma kniv som rått slitits ur Carlos hals.

7. Tenebrae: Mördaren, Peter Neal (Anthony Franciosa) blir slutligen spektakulärt spetsad på en klädhängare med Nicolodi vansinnigt skrikandes till samma ex-Goblins mind altering stuff.

8. Deep Red: Synska Helga Ulmann (Macha Méril) huggs skoningslöst ihjäl med ett flertal hugg av en köttyxa. Sista hugget naglar fast henne vid sitt eget krossade fönster. Återigen är Goblin i farten.

9. Deep Red: Martha (Clara Calamai) fastnar med sitt halsband i hissen och blir långsamt, men metodiskt, halshuggen när hissen kör igång och hennes smycke skär in i halsen. Efteråt grinar Marcus (David Hemmings) illa i sin reflektion från hennes blod.

10. Tenebrae: Elsa (Ania Pieroni) får halsen luftad med en klassisk rakkniv, alldeles innan hon kvävs av alla utrivna sidor ur Tenebrae hon fått nedtryckta i svalget. Rått och stilrent.

3 kommentarer:

  1. Nummer fyra där... jag hade alltid gillat Argento, men jag tror det var just den scenen som fick mig att inse hans storhet. :)

    SvaraRadera
  2. Femman och armavhuggning är för mig en av världens bästa mordsekvenser! Det är nästan pornografiskt! Men ack så vackert!

    SvaraRadera
  3. Ja, båda toppscenerna i Opera och Tenebrae är optimala klassisker i filmvärlden och skulle kunna toppat listan nu eller göra det i framtiden... Fast jag har länge känt mycket för ögonblicken i Suspiria och numera även Inferno. Sen har jag fler 'bubblare' som kanske kunde fått vara med på ett hörn: Dental job-mordet i Deep Red och tjejen i Tenebrae som tittar ut genom hålet i tröjan och får en dusch blod över sig... Båda coola och grymma! :-D

    SvaraRadera