torsdag 20 augusti 2009

"First there was Darkness, then came the Strangers..." Alex Proyas' DARK CITY


...but what if we never knew each other before now... and everything you remember, and everything that I'm supposed to remember, never really happened, someone just wants us to think it did?



Vad är det som gör oss till människor? Vad skulle några kosmiska väsen göra för att ta reda på vad som gör varje mänsklig varelse så unik? Detta gjorde precis ett antal utomjordingar: kidnappade en massa folk, tog ut dem i yttre rymden och skapade en eget konstruerad stad åt dem -- Dark City (1998).




I denna spektakulära sci-fi + film noir-thriller vaknar huvudpersonen John Murdoch (Rufus Sewell) och har tappat minnet. I lägenheten hittar han en mördad kvinna och han får ett telefonsamtal från Dr Schreber (en utmärkt spelande Kiefer Sutherland) att han är förföljd... Och det är inte polisen John behöver oroa sig för; tre svartklädda personer i hat, rock och med likbleka ansikten, likt vampyrer. Han jagas av de väsen som tagit döda personers kroppar i besittning; det är en döende ras som bara har ett kollektivt minne och måste lära sig vad människorna är för några för att överleva. Problemet är att de trots sina underjordiska maskiner, sina tuningar och blandande av människors minnen och identitet aldrig kommer hitta människans innersta väsen...




Dark City är en mycket genomtänkt, välgjord och framförallt atmosfäriskt vacker samt känslomässigt engagerande film som toppar med utmärkta skådespelarinsatser från bl.a. Sutherland, Sewell, William Hurt och den som alltid vackra och stilfullt karismatiska Jennifer Connelly. De "onda krafterna" i filmen är genialiska kombinationer av eteriska utomjordingar och vampyrliknande gengångare. Bland främlingarna märks framförallt härliga kollektiva karaktärer som Mr Book, Mr Hand och Mr Wall (missa heller ej de djävulska småvampyrerna ;-) Bland människorna spelar Hurt är den stadige kommissarien som inte räds sitt hemska öde; Sewell, som har utvecklat tuning, är sökaren efter minnen och känslor som med hjälp av Sutherland ska försöka bekämpa de varelser som kidnappat dem alla och förstört deras liv i ett tjog av olika personligheter och minnen -- Till sin favör i kampen har han en motståndskraft som skall ställa allting till rätta igen ... om det är möjligt...






2 kommentarer:

  1. Undrar varför jag aldrig har hört talas om den här...

    SvaraRadera
  2. Vet inte... Själv har jag inte tänkt på den så mycket sen jag såg den först... Den har väl en mycket hängiven liten skara, men är nog inte så jättekänd, kanske (inte som Blade Runner iaf...)

    SvaraRadera