måndag 24 augusti 2009

"He had good money. My money! That little BAAAAH-stard..."


"No, wait! It's one of us. It's family..."

"You fucker!"

"Well, it's more of a sperm sample, really..."

"You wanker!"
Kan inte klart komma ihåg när jag hade så genuint roligt åt en film senast... Den nya zeeländska filmen Black Sheep (2006) är något av det dråpligaste och rent ut simpelt underhållande jag sett sedan Peter Jacksons glansdagar. Filmen känns precis som det står nånstans som "en korsning mellan Braindead och Mitt i naturen. Henry Oldfield har fobi för får men kommer hem till sin hädangångne fars farm (som ägs och sköts av storebror Angus) för att sälja sin del av farmen till sin genetiskt storsatsande, äldre bror. Något går dock helt fel, såklart: Några knäppa djuraktivister ser till att den genmanipulerade nya sortens får släpps ut i det fria och börjar infektera allt i sin väg - får som människor ... Too BAAAAAD! Snart vimlar det av köttätande, rabiata och rovgiriga ... och inte så gulliga små får.

Black Sheep är blodig komedi på högsta och lägsta nivå (vilket man så vill...). Normalt brukar jag inte vara särskilt förtjust i den såkallade "djurskräckens subgenre", men helgalna får som käkar upp folk till höger och vänster får säkerligen räknas som ett undantag till regeln. Likaså var det länge sedan jag uppskattade kombinatinen gore/splatter och slapstick, men i detta fallet funkar det som handen i handsken, minst sagt! Vad gäller filmens praktiska utförande: De grafiska effekterna är helgjutna och känns varken föråldrade eller högteknologiskt överdrivna; de överdrivet porträtterade fördomarna kring fårfarmare, djuraktivister och genetiker etc. är så uppenbara att man inte stör sig; man kan inte göra annat än att tycka det är skitkul, helt enkelt.

Vad mer kan man säga om en såhär urbota helknasig och totalt underhållande film? Ja, se till och skaffa hem den och se den - om än det må vara svenska Nobel Ent:s utgåva ;-) Nu har jag den engelska Icon Films utgåva för kommentarspåret jag ska lystra till nån gång inom en överskådlig framtid. Det enda problemet är att jag hela tiden fått för mig att filmens OAR är 2,35... vilket den varken verkar vara på Nobles eller min engelska utgåva, vilken är 1,85. Detta är väl inget som stör så mycket, men rätt ska ju vara rätt, anser jag. Dessutom får vi faktiskt ta del av en hel del fina vyer över det zeeländska lanskapet och det hade lönat sig bättre upplevelsemässigt att behålla originalration. Synd med detta lilla aber på en sån härlig film i annars så bra förpackning.


5 kommentarer:

 1. Den är helt okey, men liiiite överhypad. Men det får man nästan förvänta sig med en sådan film :)

  SvaraRadera
 2. Får väl försöka se Shaun of the Dead oxå då... för den verkar ju oxå rätt hypad ("If you liked Shaun of the Dead you'll love this" etc.) När jag hade tillfälle senast blev det inte av att jag såg Shaun - som jag sa så har jag ju svårt för "komedier" ;-)

  SvaraRadera
 3. Shaun... suger fårpung, den saken är säker. Där kan vi prata om överskattad film. Ska du har rätt ratio på denna goding så får du köpa region 1-släppet. Det är i rätt ratio, har själv det. Detta är annars en härlig film som ger alla trädkramare och andra barkätare en fin spark på tasken. Mer sådant!

  SvaraRadera
 4. Skönt med de orden, broder! Nu behöver jag inte lägga ner pengar eller energi på Shaun, då - den kändes jobbig ibörjan så jag stängde av... Tror jag FÅR nöja mig med min utgåva, men inte så dumt med lite politiskt inkorrekta slag under bältet: Känner ett visst forum där vissa skulle behöva liknande behandling vad gäller ormbunksniffare och gräsröjare ;-)

  SvaraRadera
 5. Riktigt bra film i sama anda som PJ's tidiga filmer. Att den utspelar sig på NZ tycker jag förstärker filmen enormt och den hade inte varit hälften så bra om den utspelat sig i USA t.ex.

  Sedan förstår jag inte hur ni kan dissa Shaun. Det är ju en underbar homage till Herr Romero och hans klassiska filmer.

  SvaraRadera