söndag 9 januari 2011

"Squeal Like A PIG!!!" ... Äh, nä det var väl inte den förresten... -- William Fruets TRAPPED



Det farligaste man kan göra är att försöka sig på att hajka de djupa lantisskogarna i USA -- risken är överhängande att man råkar ut för några lokala nissar som har sitt eget sociala samhälle, med en helt egen form av rättvisa. När mer än halvtokige byledaren Henry Silva kommer på sin promiskuösa unga hustru att ha ihop det med rultige gossen från socialhjälpen är dags för tjärning, fjädring och lynchning! Några stadsungdomar har oturen att bli vittnen och snart börjar en hetsjakt där de måste tystas... men snart är det inte alla som är på högsta tuppens sida...


                                     So what's the motivation for my scene...?


TRAPPED (Kanada, 1982) är en doldis som inspirerats av mer kända filmer som Deliverence med temat vi och dem, den egna rättvisan i den hårda naturen (den inre såväl som yttre). Filmen ger mersmak och man vill fortsätta med att inte bara avverka Boormans klassiker, utan även Just Before Dawn och Rituals... Det är hårdingen Henry Silva, spelandes en predikantson som skapat sina egna lagar och regler i byn, som tagit ett järngrepp om det lilla samhället begravt djupt in i skogen och denna roll spelar han med bravur -- man märker hur han bit för bit blir tokigare och tokigare, tills även hans mest hängivna underhuggare inte kan stödja honom längre. Utöver detta är det främst själva handlingen och fotot som för filmen vidare. William Fruet har gjort ett mycket bra jobb med denna filmen och man tappar aldrig intresset; spänningen hålls uppe hela vägen ut mot den spektakulära finishen. Som bonus bjuds man på lite mer T&A än väntat, vilket möjligtvis kan glädja ännu lite mer men som egentligen inte påverkar filmens kvalitet som helhet... Häpp!



En mycket sevärd Canuxploitation-film, som sagt, och lite senare ut än kulmen på den lilla undergenren "Rural Revenge" men det märks inte när man är inne i den. Förvånansvärt är dock att Mr Fruet klarar av detta uppdrag med bravur när man tänker på vilket barmhärtighetsdödande piller hans tidigare Death Weekend var... men man ska inte döma för hårt; likväl som man inte är starkare än sin senaste film är man heller inte svagare än densamma ;-)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar