torsdag 9 juli 2009

Philipino vampires -- Get Ready For ... ASWANG!





Under mitt bitvis frekventa dvd-samlande fastnade under en period för bolaget Mondo Macabro och deras filmer. Liksom med Anchor Bay och Blue Underground köpte jag väldigt många titlar under en kortare period, men gjorde mig efterhand av med hälften av dem. Fortfarande har jag många kvar... och en av dem jag absolut inte tänker göra mig av med för allt smör i Småland (urrk!) är den heltigenom utmärkta amerikanska independent produktionen Aswang från 1993. "...unique and disturbing. The best indie horror since The Evil Dead..." Om den är den bästa i sitt slag sen Sam Raimis slagdänga är ju svårt att veta, men att Aswang är både unik och upprörande borde inte vara någon större överdrift. Må vara att den långt ifrån har samma chockvärde som exempelvis Cannibal Holocaust, men detta är ingen film man ska försöka se med sina blivande svärföräldrar...







Mondo Macabro har nischat sig bra bland de lite mer obskyra kultrullarna och gör sitt allra bästa för att gräva upp riktiga rariteter och det passar ju väldigt bra in med denna titel som från början gjordes om för den amerikanska marknaden genom en R-rating och fick titeln The Unearthing (def. "uppdagandet, utgrävandet"). Så för några år sen kom så Aswang -- en helt komplett utgåva av originalfilmen med stämningsfullt grynig bild, bra ljud och trevliga kommentarspår.







Katrina är en ung tjej som ingår ett skenäktenskap med Peter Null, alldeles hemvänd från Filippinerna, och i kontraktet står det oxå att Kat, i grossess, avsäger sig alla anspråk på barnet som snart ska komma till världen. Enligt Mr. Null är villkoret att få ärva familjens egendom och förmögenhet att han är gift och har ordnat en arvinge. Men snart får vi reda på att detta egentligen inte är orsaken till att han vill ha hand om Kat (förlåt, nu heter du visst Janine) och låta hennes barn, en flicka får vi veta, födas i herrgården på de avskilda ägorna. Den riktiga orsaken är att Peter Null och hans kvarvarande "familj" egentligen är aswang -- en varelse som, enligt filippinsk tradition (åtminstone i filmen), livnär sig på att suga musten ur människor och väva in dem i kokonger. Till sin hjälp har de en cylinderformad tunga som de kan sträcka ut hur långt som helst för att suga blod och andra kroppsvätskor.







När Kat (förlåt, Janine) sover efter att ha blivit berusad av hushållerskan Cupids särskilda ciderdryck ser hennes nyblivne make till att infektera det annalkande barnet (en flicka får vi veta) genom en rejäl omgång avancerad cunnilingus till att bli en ny aswang, samtidigt som han oxå smörjer kråset själv så att säga... På tal om det sistnämnda så innehåller denna filmen en helt och hållet obetalbar scen där Mr. Nulls gamla, sjuka mor hänger från balkongen ovanför och sträcker ut sin tunga för att penetrera och länsa den nya stackars Mrs. Nulls tillgångar, men blir tagen på bar gärning och i en kamp mellan kvinna och tunga blir nerdragen och hängandes i tungan nästan hela vägen ner till marken... Slutligen får sonen skära av tungan för att få slut på eländet... Fattar ni? Nä, men se den då för TUSAN! ;-)






Trots att filmen är gjord 1993 så finns det en kvalitet och ett produktionsvärde av typ som påminner mer om 70- och 80-talets makabra och absurda alster från både öster och väster om Atlanten. Stämningen är mörk och krypande, specialeffekterna mer än godkända och man får en allmän känsla av fotot och utseendet av filmen att vi närmast rör oss i Evil Dead-trakter, fast med en asiatiskt mytologisk touch. Detta är alltså den bästa filmen i min Mondo Macabro-avdelning och håller i mitt hjärta en särskild plats framför andra små ädelstenar som exempelvis Mill of the Stone Women, Satanico Pandemonioum, Panic Beats och Living Doll.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar