onsdag 1 juli 2009

Bill Roberts is just crazy about his store -- Scott Spiegel's INTRUDER





And here comes fucking Parker, walking down 9 Mile swinging the head by the hair in one hand and his hamburger in the other and he's still eating it...




Ibland så letar man efter rariteter i sitt egna lilla DVD-bibliotek och stundom hittar man de där -- de bortglömda små pärlorna; filmerna som aldrig fått och kanske aldrig kommer att få någon deluxe-behandling, oavsett format...







Inte många filmer i min samling är så bra i relation till sin sämre utgåva som Scott Spiegels INTRUDER. Att detta trevliga alster inte tagits omhand bättre på versatil disc än att ha getts en heltigenom ljud- och bildmässig katastrof à la Dragons NIGHT OF THE INTRUDER och en säkert likvärdigt tafflig amerikansk motsvarighet övergår mitt stackars klena förstånd.




Det lokala supermercatot i nån amerikansk liten håla stänger för dagen och när kvällen faller på är det nattpatrullen som ska ta hand om snabbköpet under småtimmarna. Redan från början råder en olycksbådande stämning med en fullmåne i fokus och smygande, kusliga toner och när titeln INTRUDER signaleras det för en riktigt härlig eller helt katastrofal knappa halvannan timma i TV-soffan...








Jag kan dock vara helt lugn eftersom jag haft DVDn i en fyra, fem år nu och först stiftade bekantskap med filmen genom en vhs-kopia från de ökända nissarna på Midnight Video Club en gång under det härliga 90-talets själsliga utveckling. Så ingen fara på taket här, guys and ghouls -(NIGHT OF THE) INTRUDER (USA, 1989) är en riktigt underhållande och välgjord film.



När det kommer till karaktärerna är inte filmen mer än ytterst ytligt intresserad av dem. Utöver en handfull korta introduceringar av vad som kan förväntas vara kanonmaten i filmen, får vi endast lite mer kött på benen av den blonda kassörskan Jennifer (Elizabeth Cox) som delar med sig av sina problem med sin ex-pojkvän och några samtal mellan de båda ägarna, varav den i minoritetsägande Bill, spelad av Dan Hicks som tidigare är känd som Jake i EVIL DEAD II. Detta leder oss att tro att minst två personer kanske lever lite längre än alla andra i filmen.







Och så blir det... En efter en dör de anställda i nattpatrullen, och det på de mest gruvliga sätt: bröderna Sam och Ted Raimi (ser där ja; nu är svågerpolitiken närmast etthundra) klyvs och hängs upp, medan huvudägaren kan tjäna gott som "paperweight"; andra får sina händer och huvuden omjusterade och mosade, osv... Slakten är inte bloddrypande, men den följer ett typiskt ogenerat mönster taget från slasherfilmens tidiga dagar -- skillnaden är bara den att här finns ingen dötid som i många typiska filmer handlar om en massa puckade människor som visar bringor och tuttar. Systematiskt och utan omsvep räknas rollistan ned ända tills det bara återstår... Ja, ni som inte sett måste se själva -- ni kommer inte bli besvikna.



Intruder är inte bara en underhållande film, utan den är oxå genomtänkt. Kanske är det inget mästerverk, men som uppenbart oansenlig lågbudgetfilm och bortglömd liten kultklassiker håller den en kvalitet över genomsnittet bland sina likar. Bortom våldet och karaktärernas ytlighet är det framförallt kameraarbetet som höjer denna film halvvägs till stjärnorna. Det är inget stelbent filmande rakt uppochner utan det handlar om ett dynamiskt och lekfullt sätt att förhålla sig till fotot.




Skulle detta inte var nog så är även INTRUDER både en rolig och spännande film: De komiska inslagen domineras av sedvanligt goofiga ungdomar och den obetalbare Dan Hicks i sin komiska och plågade galenskap (den som sett E.D-II fattar nog!), medan spänningen närmast domineras av den såkallade "inkräktaren" -- en kille som syns och finns överallt ... men är det verkligen han som är mördaren?


Har jag glömt något nu?



Aha! Bruce Campbell är med oxå... Imagine that, kids!







Here comes fucking Parker, walking down 9 Mile swinging the goddamned head by the hair in one hand and his sandwich in the other ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar