tisdag 28 juli 2009
BELIEVE ME FOLKS: NOT QUITE HIS VERY BEST! -- Stephen King's The Stand: The Complete and Uncut Edition
söndag 26 juli 2009
Don't Sell Your Soul To The Devil! -- Early Graham Masterton x2
"I would like to point out that the Pentagon and the British Ministry of Defence strenously deny the events described here, but I leave you to draw your own conclusions." (-- Graham Masterton, London, 1979)
Till böckerna då... The Devils of D-Day (sv. titel: De tretton djävlarna) är nog en av de absolut häftigaste titlarna jag känner till, både inom filmens och läsandets värld. Den handlar just om de allierades invasion av Normandie under WWII, 1944 och vad som egentligen hände vid ett speciellt område i striden mot Nazityskland: Kring bron vid Le Vey i det lantliga Suisse Normande drog tretton svarta pansarvagnar över dalen och besegrade de tyska trupperna där utan pardon - fienden ska ha sagt att de blev jagade av självaste "Der Teufel". Och djävlar är vad det var som körde de där stridsvagnarna; den amerikanska krigsmakten med Patton och Eisenhower i spetsen hade i hemlighet frammanat avgrundsdemonen Adramelechs tretton akolyter för att hjälpa dem vinna slaget. Fast då hade det krävts ett blodsoffer av stora mått, förstås... En vagn med en elak och hämndlysten demon blev dock kvar ... och nu vill han återförenas med sina bröder...
The Devils of D-Day är knappa tvåhundra sidor kort och rapp historia om okult krigsföring. Den är inte sofistikerad på något sätt, men den är inte alls pretentiös utan en rättfram och enkelt underhållande liten roman som man kan avnjuta en liten stund. Det bästa är konceptet med ett antal djävlar som insydda i säckar och inspärrade i små krigsmaskiner gör slarvsylta av allt och alla. När sedan Elmec, den kvarlämnade demonen, visar sin stygga sida känns det ännu mysigare. Problemet kommer mot slutet när det lilla eländet manat fram sina polare och sin herre, samtidigt som "the good guys" ska fixa fram varje spektakulär ängel som fungerar som specifik antikropp mot varje liten imp i grannskapet... Då blir det lite för spektakulärt för resten av den smala boken ... till råga på att jag inte alltid är så fötjust i det alltför enkelspåriga lösningarna kring det onda och goda... osv ... osv... Men totalt sätt ändå en trevlig liten bok som påminner om vad Graham Masterton pysslade med innan han började på sina längre och lite mer komplexa verk.
"The devil is come down unto you, having great wrath, because he knoweth that he hath but a short time." (-- St John, 12:12)
The Heirloom (sv. ung. "arvegodset"), som egentligen lika gärna kunde hetat "The Devil's Chair" (för det är just den det handlar om), introducerar oss till en rikligt och makabert utsmyckad stol som hittar sin väg till en känd antikhandlare och hans familj. Antikhandlaren försöker snart göra sig av med stolen, men varje gång han försöker slänga den kommer den tillbaka till hans hus igen; för det är "Djävulens" egna passage mellan dimensionerna och stolen kan ge ohygglig rikedom och makt... om man ber på sina bara knän om det; sen har alltid lyckan ett särskilt pris ... och vill man göra sig av med stolen så kräver det oxå sitt blodsoffer.
The Heirloom är lite kulsigt mysigare än D-Day, med Ondskan mer som en annan dimension av kaos, negativitet och mörker. Den innehåller både lite kuslig stämning och några grafiska brutaliteter. Liksom D-Day och den andra tidiga böcker som följde mellan The Manitou och Death Trance följer denna släktklenod samma mönster och uppbyggnad, samt enkelhet. Tyvärr hänger samma brist med - en aningen lite pretentiös och lite överreligiös avslutning som skämmer grädden en aning. Å andra sidan är den underhållande och kan man ta dessa tidiga små Graham-bullar för vad de är kan det hända att man får sig en riktigt skön och gosig stund framför brasan därhemma (eller ute i solnedgången om det är sommar, som nu ;-)
onsdag 15 juli 2009
"No Flesh Shall Be Spared." (Mark 13)
torsdag 9 juli 2009
Philipino vampires -- Get Ready For ... ASWANG!
Under mitt bitvis frekventa dvd-samlande fastnade under en period för bolaget Mondo Macabro och deras filmer. Liksom med Anchor Bay och Blue Underground köpte jag väldigt många titlar under en kortare period, men gjorde mig efterhand av med hälften av dem. Fortfarande har jag många kvar... och en av dem jag absolut inte tänker göra mig av med för allt smör i Småland (urrk!) är den heltigenom utmärkta amerikanska independent produktionen Aswang från 1993. "...unique and disturbing. The best indie horror since The Evil Dead..." Om den är den bästa i sitt slag sen Sam Raimis slagdänga är ju svårt att veta, men att Aswang är både unik och upprörande borde inte vara någon större överdrift. Må vara att den långt ifrån har samma chockvärde som exempelvis Cannibal Holocaust, men detta är ingen film man ska försöka se med sina blivande svärföräldrar...
Mondo Macabro har nischat sig bra bland de lite mer obskyra kultrullarna och gör sitt allra bästa för att gräva upp riktiga rariteter och det passar ju väldigt bra in med denna titel som från början gjordes om för den amerikanska marknaden genom en R-rating och fick titeln The Unearthing (def. "uppdagandet, utgrävandet"). Så för några år sen kom så Aswang -- en helt komplett utgåva av originalfilmen med stämningsfullt grynig bild, bra ljud och trevliga kommentarspår.
Katrina är en ung tjej som ingår ett skenäktenskap med Peter Null, alldeles hemvänd från Filippinerna, och i kontraktet står det oxå att Kat, i grossess, avsäger sig alla anspråk på barnet som snart ska komma till världen. Enligt Mr. Null är villkoret att få ärva familjens egendom och förmögenhet att han är gift och har ordnat en arvinge. Men snart får vi reda på att detta egentligen inte är orsaken till att han vill ha hand om Kat (förlåt, nu heter du visst Janine) och låta hennes barn, en flicka får vi veta, födas i herrgården på de avskilda ägorna. Den riktiga orsaken är att Peter Null och hans kvarvarande "familj" egentligen är aswang -- en varelse som, enligt filippinsk tradition (åtminstone i filmen), livnär sig på att suga musten ur människor och väva in dem i kokonger. Till sin hjälp har de en cylinderformad tunga som de kan sträcka ut hur långt som helst för att suga blod och andra kroppsvätskor.
När Kat (förlåt, Janine) sover efter att ha blivit berusad av hushållerskan Cupids särskilda ciderdryck ser hennes nyblivne make till att infektera det annalkande barnet (en flicka får vi veta) genom en rejäl omgång avancerad cunnilingus till att bli en ny aswang, samtidigt som han oxå smörjer kråset själv så att säga... På tal om det sistnämnda så innehåller denna filmen en helt och hållet obetalbar scen där Mr. Nulls gamla, sjuka mor hänger från balkongen ovanför och sträcker ut sin tunga för att penetrera och länsa den nya stackars Mrs. Nulls tillgångar, men blir tagen på bar gärning och i en kamp mellan kvinna och tunga blir nerdragen och hängandes i tungan nästan hela vägen ner till marken... Slutligen får sonen skära av tungan för att få slut på eländet... Fattar ni? Nä, men se den då för TUSAN! ;-)
Trots att filmen är gjord 1993 så finns det en kvalitet och ett produktionsvärde av typ som påminner mer om 70- och 80-talets makabra och absurda alster från både öster och väster om Atlanten. Stämningen är mörk och krypande, specialeffekterna mer än godkända och man får en allmän känsla av fotot och utseendet av filmen att vi närmast rör oss i Evil Dead-trakter, fast med en asiatiskt mytologisk touch. Detta är alltså den bästa filmen i min Mondo Macabro-avdelning och håller i mitt hjärta en särskild plats framför andra små ädelstenar som exempelvis Mill of the Stone Women, Satanico Pandemonioum, Panic Beats och Living Doll.
lördag 4 juli 2009
Rage, The Long Walk, Roadwork and The Running Man ... The Bachman Books!
The Long Walk består av 100 stycken pojkar i övre tonåren som får äran att vara med i tävlingen ”Maratonmarschen” där vinnaren får allt han kan önska. Haken är den att de som förlorar missar inte bara chansen till guld och gröna skogar, de mister även sina liv: Reglerna är tydliga; du måste gå i en hastighet av minst sju kilometer i timmen; du får inte stanna upp eller vika av från kursen, störa medtävlande etc. För varje regelbrott får du en varning och efter tre varningar så väntar bara döden, utmätt av militärer på bandvagnar med hypermodern teknologi. The Long Walk är nog den råaste och uppenbarligen mer känslokallare och kan upplevas helt meningslös – de bara går och går, snackar och får kramp, blir tokiga och skjuts ihjäl… tills någon eventuellt vinner. Men detta bidrag av Bachman är långt ifrån tråkig och meningslös: Främst får vi en chans att försöka sätta oss in i de olika, mycket intressanta karaktärerna via, i huvudsak, deras dialog, samtal som inte en amatör skulle kunna tänka ut. Frågor som: Hur kan de gå in i en sån här tävling? Eller djupare: Är detta en allegori för det amerikanska samhället?
“Crap [...] I kicked him in the ass.”
The Running Man tar oss med till ett Amerika år 2025 där allt och alla styrs av Nätverket och deras TV-apparater är obligatoriska i varje hem. I burkarna kan man följa alla sorters 'reality shows’ där de mänskliga deltagarnas insats är alltifrån en hjärtinfarkt, ett förlorat ben eller en arm, till att bli jagad av prisjägare och nedskjuten som en usel brottsling. Många söker till spelen, för det finns inga jobb längre och kanske kan man kvalificera sig för någon såpa för att få in lite kosing (A-kassan blir aldrig var den en gång var!). Ben Richards är en ’svartlistad bråkstake’ som har en sjuk lite dotter hemma (i framtiden har alla gamla svåra sjukdomar kommit tillbaka) och han är trött på att hustrun måste sälja sig för att ha råd att köpa värdelös svarta börsen-medicin. Han beger sig till Spelbyggnaden och kvalificerar sig för den farligaste showen av dem alla – ”Den flyende mannen”. Det är mycket pengar i given här; problemet är att ingen har lyckats överleva spelet ut. The Running Man är nämligen ett utmärkt sätt för regimen att göra sig av med obekväma individer. Men så länge Richards kan hålla sig undan, ju mer pengar kan han dra hem till sin fru och deras sjuka dotter… Det är i varje fall vad han tror… The Running Man är en heltigenom spännande, fartfylld och den klart mest medryckande historien av de fyra i The Bachman Books. Denna framtida dystopi är utan tvekan min favorit bland sina jämlikar. Det ligger nära till hands att känna glöden från författaren inför ställningstagande gentemot den totalitära, kapitalistiska staten där skådespelen, likt dokusåpor likt djävulska gladiatorspel håller folket i okunskap och kontroll, samt sinnlig dekadens.
onsdag 1 juli 2009
Bill Roberts is just crazy about his store -- Scott Spiegel's INTRUDER
Har jag glömt något nu?
Aha! Bruce Campbell är med oxå... Imagine that, kids!